Ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding Montfort, presenteert ‘’Stichting het Roerdriehoek museum in beweging’’:
"De laatste Getuigen 2025 - 80 jaar bevrijding Montfort"
Een theatrale herdenking met getuigen, verhalen, film en muziek rond de bevrijding van Montfort in januari 1945.
Organisatie: Roy Pfennings en Piet Wolters
Tekst en regie: Bert Theelen
Vrijdag 24 januari 2025, 20.00 uur
Zaterdag 25 januari 2025, 20.00 uur
Zondag 26 januari 2025, 15.00 uur
in het Dorpshuis te Montfort.
Kaartverkoop vanaf 1 december 2024 (exacte info volgt)
Het verhaal:
De dorpskern van Montfort werd in januari 1945 gedeeltelijk van de wereld gevaagd door Britse bombardementen met circa 174 dodelijke slachtoffers, veel gewonden en enorme verwoestingen. De bevrijding van de Duitse bezetter in januari was een feit, maar zonder een bevrijdingsfeest. In Montfort ontwikkelt zich in januari 1945 een drama zonder weerga. Het dorp telde destijds circa 1700 inwoners. Door de vele evacuees vanuit de omliggende dorpen werden het er bijna 6000. De kelders zaten propvol met mensen en de britten besloten de hoofdweg door het dorp te bombarderen om de Duitse aanvoer naar Sint-Joost te ontwrichten. De jachtbommenwerpers bestookten Montfort met duikbombardementen. De inwoners van Montfort zaten op dat moment als ratten in de val.
Op basis van interviews met overlevenden is geprobeerd een beeld te schetsen van de situatie in januari 1945 in Montfort. Mogelijk zijn het de laatste getuigen van een generatie die over enige tijd niet meer onder ons zijn. De echte verhalen zijn dan verdwenen.
De voorstelling:
De voorstelling staat gepland op vrijdag 24 januari, zaterdag 25 januari en zondag 26 januari 2025 in het Dorpshuis van Montfort aan de Markt 14. De verkoop van kaarten start op 1 december 2024 (exacte info volgt nog) en kosten € 10,00 per persoon. De voorstelling duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten en wordt in het dialect opgevoerd. Er wordt een filmopname gemaakt door omroep OR6 die in maart 2025 bij de algehele herdenking in Roerdalen vertoond zal worden.
Cast & Crew:
Acteurs van de lokale toneelvereniging "Trök van Weggewaes" zullen de persoonlijke verhalen en ervaringen vertellen van de getuigen zoals o.a. Pierre Bakkes, Piet Gerris, mevrouw Jos Krekelberg, Tinie Hecker en Piet H. Wolters.
Deze bijzonder theaterproductie wordt mede mogelijk gemaakt door het V-fonds.
80 jaar Bevrijding Roerdalen
De Stichting "80 jaar Bevrijding Roerdalen" samen met werkgroepen uit alle dorpen organiseren van vrijdag 14 t/m zondag 16 maart 2025 het evenement : Roerdalen 80 jaar bevrijd.
Rond het kasteel Daelenbroeck wordt een basiskamp ingericht waar een 25 tal oude legervoertuigen met een 100 deelnemers en reenactors dat weekend hun kamp opslaan. Vanuit deze locatie bezoekt de kolonne alle dorpen. De tijden zijn onderling al afgesproken, en het dorp maakt zelf een programma waarbij de ‘’bevrijdingsstoet’’ het dorp aandoet. De route van deze "bevrijdingsstoet" volgt later.
Op vrijdagavond is de officiële start in Montfort; zaterdag (10-12 uur) ontvangst/verzamelen deelnemers en verplaatst de bevrijdingsstoet zich door het dorp richting Posterholt (13-15 uur) en Herkenbosch (16-18 uur). Op de zondag is dit Vlodrop (10-12 uur), Melick (13-15 uur) en het geheel wordt afgesloten in St Odiliënberg (16.00 uur)
MONTFORT : Vrijdag is de officiële start met de werkgroepen van Stg 80 Bevrijding Roerdalen en genodigden.
Zaterdag vanaf 10.00 uur is de ontvangst/verzamelen van oude legervoertuigen en re-enactors, met koffie en cake, bij het schutterslokaal St. Urbanus. Hier kunnen dan door bezoekers en geïnteresseerden de voertuigen en re-enactors bezichtigd worden. Om 12.00 uur volgt een rondrit door Montfort en verplaatst de bevrijdingsstoet zich richting Posterholt.
POSTERHOLT : Zaterdag is dit het eerste dorp dat wordt bezocht, alwaar rond CC De Beuk de activiteiten losbarsten.
Educatieve films, militairen die op missie zijn geweest, kinderactiviteiten en mensen die iets vertellen over de oorlog , zijn enkele grepen uit het programma. Afgesloten wordt er met een concert.
HERKENBOSCH : Hier zijn activiteiten gepland vanaf 14 uur aan de Molenberg, alwaar de stoet om 16 uur arriveert.
Herdenking bij het monument, met aansluitend ontvangst van Historische voertuigen uit WOII, waarbij aandacht voor de historische context van de bevrijding van Herkenbosch (middels een schijngevecht), compleet met een chronologisch overzicht die dag. Daarna begint een bevrijdingsfeest met diverse optredens.
Hier zal de bevrijdingsstoet ook haar kampement opslaan voor de nacht.
VLODROP : Zondagochtend wordt er om 10.00 uur vertrokken naar Vlodrop, alwaar bij het kerkhof een plechtigheid zal zijn gevolgd door een herdenkingsplechtigheid in de kerk, met speciale aandacht voor de vrijheid. In de middag kan men de oorlogsbunker bezichtigen en is er een wandeling door het dorp. Om 12.30 uur vertrekt de bevrijdingsstoet naar Melick.
MELICK : Om 13.00 uur komt de bevrijdingsstoet aan bij de Molen en rijden dan via de Dorpsstraat naar de centrale plek bij de (Duitse) bunker gelegen in het weiland achter het Sjöttequarteer (Dorpsstraat 68A) alwaar activiteiten georganiseerd worden. De bunker (aangelegd door de Duitsers in het najaar van 1944) is dan ook toegankelijk. Er zal een film te zien zijn over de oorlogsjaren in Melick en er is een expositie van oorlogsvoorwerpen.
SINT ODILIENBERG : Hier is tot heden nog geen programma beschikbaar en zal de bevrijdingsstoet bij de Basiliek eindigen.