Nieuws
Gisteren hebben we een zeer bijzonder item mogen ontvangen. Een chemie boek, uitgegeven in 1927 te Berlijn en geschreven in het Duits, voor het vervaardigen van chloor. Een aanwezige stempel laat zien dat dit chemie boek in 1939 is ontvangen door de Soda fabriek in Merum (tegenwoordig Solvay Chemie b.v.) als naslagwerk voor het vervaardigen van chemicaliën. Het terrein van de Soda fabriek in Merum was op 26 en 27 februari 1945 het strijdtoneel van hevige gevechten waarbij het boek door de beschietingen zwaar beschadigd werd. Na de bevrijding zijn een aantal van deze boeken door een inwoner van Herten opgeraapt en bewaard gebleven en enkele hiervan zijn een aantal jaren geleden aan een verzamelaar geschonken waarvan wij dit exemplaar hebben ontvangen.

Op 26 februari zet "Charlie" compagnie van het 58infanterie bataljon van de Amerikaanse 8e tank divisie de aanval in op de Duitse stellingen rond de Soda fabriek in Merum. De groep van soldaat Okey Taylor verliest hun radioman soldaat Demcovitz  door Duitse beschietingen en bereikt zonder hem de gebouwen van de Soda fabriek. De Duitsers worden verdreven uit de gebouwen waarna de Amerikanen door de Duitse artillerie onder vuur worden genomen. In de chaos, en omdat de groep de radio bij soldaat Demcovitz heeft achtergelaten waardoor men geen contact meer heeft met de achterhoede in Linne, komt de groep ook onder eigen vuur te liggen. 's Nachts in het donker sluipen 2 soldaten vanuit de fabriek terug naar soldaat Demcovitz, die inmiddels aan zijn verwondingen was overleden, om de radio op te halen waarna men contact opneemt met hun eigen troepen in Linne en de beschietingen stoppen.

Boek Soda fabriek Merum 2  Boek Soda fabriek Merum 3  Boek Soda fabriek Merum 4

Boek Soda fabriek Merum 5      Merum factory 1945

De afgelopen periode zijn er weer enkele nieuwe items aan de collectie toegevoegd. Een mooie gelegenheid om zondag 4 maart een bezoek te brengen aan het Roerdriehoek museum. Laat u vertellen over het gebruik, de functie en werking van de items die in het museum te zien zijn. Hieronder enkele van deze items:

75mm M48 1943 klein 2   75mm M48 1943 klein 1   75mm M48 High Explosive projectiel uit 1943
75mm M72 AP 1944 klein 1   75mm M72 AP 1944 klein 275mm M72 Armor Piercing projectiel uit 1944
105mm HE 1943 klein 2   105mm HE 1943 klein 3105mm M1 High Explosive projectiel uit 1943
105mm Howitzer 2 round box fiber tube klein 1   105mm Howitzer 2 round box fiber tube klein 2Kist voor 105 mm granaten 1944
Clinometer field Mk VI 1941 klein 1   Clinometer field Mk VI 1941 klein 2    Clinometer Field Mark VI richtmiddel voor het Britse 25 Pr kanon.

Vanaf heden is er voor de fietsers die ook nog eens geinteresseerd zijn in wat er zich tijdens Wereld Oorlog 2 tussen Maas en Roer afspeelde een schitterend fietsroute boekje, gemaakt door Richard van Kessel, voor € 3,50 verkrijgbaar bij het Roerdriehoek museum. Het boekje

P5191776

is in A5 formaat en kan daardoor handig op de fiets worden meegenomen.


De fietsroute "Tussen Maas en Roer '44 - '45" volgt de militaire acties tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog zoveel als mogelijk in chronologische volgorden en voert u door een mooi stukje Limburg waar van 16 november 1944 tot en met 1 maart 1945 de frontlijn lag.

De fietsroute begint bij het tankstation aan de Maasbrug in Roermond en is voor elk niveau fietser goed te doen. Na 30 km door een afwisselend landschap te hebben gefietst eindigt de route in Roermond bij het politiebureau op de Andersonweg.

Het boekje beschrijft de te fietsen route en voert u langs 26 punten gedurende de 30 km tocht waar tijdens de Tweede Wereldoorlog iets heeft plaatsgevonden. De ene keer is er op deze locatie een monument te zien, dan beschrijft het een situatie uit die periode of is er nog iets zichtbaar uit die tijd. Elk punt wordt in het boekje aangegeven met een coördinaat en voorzien van een beknopte P5191777verklarende tekst.

Tijdens de openingstijden van het Roerdriehoek museum is het boekje altijd te verkrijgen, maar u kunt zo ook altijd  even binnen lopen. Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunt u het boekje ook aanvragen en kunnen we dit plus € 2,95 verzendkosten versturen.

Voor een uitgebreidere informatie over de gebeurtenissen en wilt u deze eens rustig op uw gemak lezen is er het gelijknamige boek te verkrijgen voor € 17,50. Als combi zijn beide boekjes voor € 20,00 alleen verkrijgbaar via www.roermond1939-1945.nl
Amerikaanse M1 Carbine geschonken.

Enkele weken geleden dook er bij een zolderopruiming in Montfort een Amerikaanse M1 Carbine  op. De vinder wilde deze graag schenken aan het Roerdriehoek museum dus werden we gebeld om eens te komen kijken. Nadat er eerst werd gekeken of het wapen veilig was, en er geen patroon in de kamer zat, kwam natuurlijk gelijk de vraag hoe deze daar terecht was gekomen. Volgens de vinder zou deze in 1945 daar door de Amerikanen zijn achter gelaten. De "Front Band Assembly" (die de "Hand Guard" en de loopgroep bij elkaar houdt) ontbrak bij het wapen en was vervangen door een klem. Misschien dat dit de reden is geweest dat het wapen is achtergelaten door de eigenaar?

Nu mogen wij als museum niet zomaar een wapen in ontvangst nemen, maar moet dit door tussenkomst van Politie geregeld worden. Op het moment dat Politie genoemd wordt in verband met een vondst van een wapen, worden mensen meestal huiverig. Maar in dit geval (omdat het om een wapen uit de Tweede Wereldoorlog gaat) is dat meestal geen probleem, en is Politie zelfs blij dat een "illegaal" wapen gemeld wordt en een stuk historie behouden blijft door het te schenken aan een museum. De gegevens van het wapen en de vinder worden doorgegeven aan Politie en zij sturen iemand langs die het wapen ophaalt voor nader onderzoek. Na een week werden we gebeld door Politie dat het wapen op het museum verlof is bijgeschreven en ontvangen we de M1 Carbine waarna deze een mooi plekje in het Roerdriehoek museum krijgt.

Kijk op onze website www.roerdriehoek.com onder schenkingen voor meer detail foto's van de M1 Carbine.

M1 Carbine 1
Op 8 mei organiseren we een Battlefield Tour over de Linnerheide waar eind februari 1945 de Amerikaanse 8ste Tank Divisie een felle strijd leverde met de Duitsers. Als deelnemer kunt u meerijden achter in een GMC CCKW 352 uit 1941 en zo ervaren hoe het destijds was. Tijdens de tour krijgt u het verhaal van "Baker" Company te horen die deze sector kreeg toegewezen voor de aanval.

Contact gegevens

  • Het Roerdriehoek museum
  • Dijkstraat 5 6065 AT, Montfort
  • 06-15691733
  • info at roerdriehoek.com
  • Wij zijn elke eerste zondag van de maand
    geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur!