De schenkingen die aan het Roerdriehoek museum gedaan worden zullen nooit worden verkocht, uitgeleend of enigzinds vervreemd worden uit het museum.
De door u geschonken artikelen worden altijd in het museum geplaatst.
Twijfelt u of u een schenking aan het museum wilt doen. Wij hebben ook de mogelijkheid om een bruikleen overeenkomst met u op te stellen.
Wij zullen regelmatig een selectie van schenkingen op onze website voorbij laten komen.
Het jaar 2024 was vanaf juni erg druk i.v.m. een aantal evenementen waaraan we hebben deelgenomen in het kader van 80 jaar bevrijding
en wat nog door zal gaan tot mei 2025.
Een aantal items die in het najaar van 2024 aan het museum zijn geschonken:
Foto 1: Twee Duitse 7,5cm Panzergranate 39. Deze zijn afkomstig uit de regio waar Duitse Hetzer tanks met dit caliber zijn ingezet in januari 1945.
Foto 2: Een Nederlandse Kepi van het 13e Regiment Infanterie. Geschonken door de heer Schillings en behoorde toe aan zijn vader.
Foto 3: Pakje Amateur sigaretten.
Foto 4: Nederlands voor-oorlogs uniform van Sergeant Peter Meuwissen. Hij behoorde tot het 13e Regiment Infanterie. Helaas is bij de familie niet meer bekend waar hij gelegerd was.
Wel is bekend dat hij krijgsgevangen is gemaakt en heeft moeten werken op een boerderij in Duitsland. Op de linker ondermouw is het Vaardigheidsembleem Geoefend
Handgranaatwerper (in gouddraad) genaaid.
Foto 5: Duitse K-98 bajonet uit 1938 met de maker F.W. Holler.
Ondanks dat het museum vanwege de COVID-19 maatregelen weinig open was, hebben we toch een aantal schenkingen ontvangen.
Een aantal items die in het najaar vann 2020 aan het museum zijn geschonken:
Foto 1: Twee Britse 25 Ponder hulzen, bewerkt en gegraveerd "Bevrijding Putbroek, 26 januari 1945".
Foto 2: Damesfiets van Raleigh uit de jaren '30. Deze is tijdens de oorlog door Wiesje Timmermans, van de Jongenhof in Lerop, gebruikt om voor het verzet berichten rond te brengen.
Foto 3: Een Garand bajonet. UFH gestempeld, zonder handvaten. Uit Montfort.
Foto 4: Britse Electric Lamp No1. Deze, van oorsprong fietslamp, werden uitgereikt als zaklamp aan Britse militairen. Met de clip kon deze aan de riem worden vastgemaakt.
Ook werden deze gebruikt om een route of paden door een mijnenveld te markeren.
Foto 5: Documenten van iemand uit Maasbracht die in de zomer van 1943 dienst nam bij de NAD. (Nederlansche Arbeids Dienst) Onderdeel 315 NAD te Amerongen.
Vanwege de COVID-19 maatregelen zitten vanaf maart 2020 veel mensen thuis en wordt er opgeruimd.
Hierbij zijn weer diverse items uit WOII boven gekomen en geschonken aan het museum.
Foto 1: Britse 3" Mortiergranaten kist met als inhoud gedroogde tabaksbladeren. Afkomstig uit een woning in Linne waar de Britten munitie hadden opgeslagen.
Foto 2: Britse Largepack, gedateerd 1943 afkomstig uit Montfort.
Foto 3: Britse toillettasrol afkomstig uit Montfort.
Foto 4: Amerikaanse M-3 verrekijker met M-17 tas. Afkomstig uit Linne. Achter gelaten door een commandant van een Duitse Fallschirmjäger groep.
Foto 5: Amerikaans M-3 Trench Knife (gevechtsmes) achtergelaten door de Amerikanen in Montfort.
Foto 6: Sherman tankwiel laat model van augustus 1944. Bij een grafdelving op de natuurbegraafplaats in Sint-Odiliënberg opgegraven.
Foto 7: Amerikaanse Chest Demolition uit 1939. Kist met springstof toebehoren (zonder inhoud helaas) afkomstig uit een boerderij in Montfort.
Foto 8: Voedselbonnen afkomstig uit Montfort.
Deze zomer hebben we de volgende items mogen ontvangen.
Foto 1: Houten munitiekist voor 2 projectielen voor het Amerikaanse 57mm of Britse 6 Ponder Anti-tank kanon. Verpakt in Memphis USA maart 1944.
Foto 2: Clip met 5 patronen 7,92 x 33 kurz van staal voor het Duitse Sturmgewehr 44 (Stg-44) geproduceerd door OXO (Teuto Metallwerke G.m.b.H., Osnabrück, Deutschland) in 1944.
Foto 3: Britse koptelefoon gebruikt op bijna alle Engelse radio's.
Foto 4: Duits scheermes gemaakt door Otto Linder in Solingen. Afkomstig uit Montfort.
Foto 5: Duitse Feldflasche Modell 1931 gemaakt door O.H.W. (Otto Honsel Werke, Aluminiumwerk, Werdohl) in 1941.
Foto 6: Identiteitskaart voor een paard dat is opgenomen in de registratie van de Duitsche Wehrmacht. Afkomstig uit Swalmen.
Foto 7: Duits aluminium koppelslot met de tekst Gott Mit Uns gemaakt door RS&S (Rudolf Souval & Son) Aan de voorkant gedenazificeerd.
Foto 8: Duitse Sanitäter tas. Tijdens de Britse aanval op Montfort raakte de arts gewond door een granaatscherf die ook de tas beschadigde.
In de eerste maanden van 2018 hebben we weer een paar mooie schenkingen ontvangen.
Foto 1: Een chemie boek over chloor uit de Soda-fabriek in Merum. Dit boek is door de Amerikaanse en Duitse artillerie beschietingen zwaar beschadigd.
Foto 2: Een afgebroken K-98 kolf afkomstig uit Sint-Odiliënberg. Er zijn verder geen merktekens op deze kolf te zien.
Foto 3: Deze Duitse M-35 helm is afkomstig uit het bos bij Hoosden in Sint-Odliliënberg. In 1945 zijn hier 2 Duitsers gesneuveld. Onderzoek loopt nog of deze helm van een van hen was.
Foto 4: Uit Munstergeleen is deze Philips 461A radio afkomstig. Dit type radio werd in 1937 en 1938 door Philips geproduceerd.
Foto 5: Deze Remington 12 typemachine uit de jaren '30 kregen we afgelopen maand aangeboden. Tijdens de Duitse inval in mei 1940 is deze radio door Nederlandse militairen meegenomen van Schiphol toen ze moesten terugtrekken.
Schenkingen die we in 2017 mochten ontvangen.
Foto 1: Chest Packing for Telescopes, een Amerikaans doosje waar de twee telescopen van een 40mm Bofors luchtafweergeschut in zaten.
Foto 2: Een olielampje en kruik gemaakt van 2 Duitse hulzen uit 1925. Afkomstig uit Posterholt.
Foto 3: M1 Carbine pouch, een Amerikaans tasje waar 2 magazijnen voor de M1 Karabijn in zaten.
Foto 4: Britse WS-19. Wireless Set 19 o.a. gebruikt in de Britse tanks. Afkomstig uit Echt .
Amerikaanse M1 Carbine. (april 2017)
Deze Amerikaanse M1 Carbine werd gevonden op de Stationsweg in Montfort tijdens een zolderopruiming. De vinder wilde deze schenken aan het Roerdriehoek museum en na tussenkomst van Politie werd dit geregeld.
De M1 Carbine, van Underwood, zou in 1945 door de Amerikanen daar achter gelaten zijn. Underwood was verantwoordelijk voor 5,8% van de totale M1 Carbine productie, en dit exemplaar is van juli 1943. Een vroeg exemplaar dus (kantel vizier, vlakke afsluiter, smalle spangreep sleuf), want productie werd pas in 1942 gestart. Opmerkelijk detail is dat de "front band assembly" (die de hand guard en loopgroep bij elkaar houdt) ontbreekt en vervangen is door een klem. Nader onderzoek wijst uit dat dit een slangklem is die gebruikt wordt aan Amerikaanse vliegtuigmotoren. Eind 1944 zou er op de Rozendaalse Hei een Amerikaanse Thunderbolt zijn neergestort, echter zijn hier nooit (met uitzondering van ooggetuigen) echt bewijzen voor gevonden. Zou deze klem van de Thunderbolt zijn................?
Enkele schenkingen die we afgelopen maand ontvangen hebben. (april 2017)
Foto 1: Duitse 2cm FLAK loop. Deze is afkomstig van een FLAK vierling die in de haven van Maasbracht stond opgesteld en na de oorlog daar is achtergebleven en "gedemonteerd".
Foto 2: Amerikaanse berichtenkoker om aan een duivenpoot te bevestigen. Verkenningseenheden, fronttroepen en parachutisten waarbij een operationele inzet het gebruik van radio apparatuur niet toeliet, maakten gebruik van postduiven.
Foto 3: Een carbid fietslamp.
Foto 4: Oorlogszakboekje van een Nederlandse dienstplichtige met herkenningsplaatje uit Montfort ingedeeld bij het 3e Regiment Veldartillerie (legerplaats Breda) uit 1937.
Foto 5: Duitse "Strassen Atlas von Deutschland" uitgegeven door het Zentralverlag der N.S.D.A.P
Foto 6&7: Twee Duitse Tellermine kisten afkomstig van de Waarderweg in Montfort.
Foto 8: Vrijstelling vordering van rijwielen, Montfort. Als men in het bezit was van zo'n bewijs mochten de Duitsers het desbetreffende item niet vorderen voor eigen gebruik.
Deze foto's werden in Maasbracht tijdens een opruiming gevonden. (december 2016)
Foto 1: Een repro potlood tekening (A-3 formaat) van een tekening van de Britse oorlogs tekenaar Brian de Grinau. Modern Battle: The British victory of the Roer Triangle No 4 Hand to hand fighting at Sint-Joost.
Foto 2: Een foto kopie van de originele tekening van Brian de Grinau voor publicatie in een krant of tijdschrift.
Foto 3: Een foto kopie van een tekening voor publicatie in een krant of tijdschrift. "Hoe de neef van den Koning, Luit. Gerald Lascelles, van de Rifle Brigade, zijn peleton leidde gedurende den aanval op St. Joost."
Foto 4: Luchtfoto van 18 november 1944. De foto (A-3 formaat) is voorzien van grid verdeling voor verkenning of planning. Links boven Linne.
Deze bajonetten werden in een schuur in Wieler (Swalmen) gevonden. (juli 2016)
Foto 1 en 2: Duitse K98 bajonet cul 1943 (Ernst Pack & Son, Solingen)
Foto 3 en 4: Duitse K98 bajonet W.K.C. 1939 (Weyersberg, Kirchbaum & Co, Solingen)
Foto 5 t/m 7: Amerikaans M3 Trench Knife (Utica) met M8 schede.
Duitse veldfles uit 't Reutje. (juni 2016)
Feldflasche 31, gedateerd 1943.
Oorlogszakboekje en documenten van Korporaal W. Dingelstad uit Swalmen. (2015)
Foto 1: Oorlogszakboekje met herkenningsplaatje
Foto 2: Bewijs van inlevering van Rijksgoederen
Foto 3: Bewijs van ontvangst
Foto 4 en 5: Dienstpost Arbeitseinzats (voor- en achterkant)
Foto 6 en 7: Groot verlof 25 mei 1940 (voor- en achterkant)
Schenkingen uit Montfort. (mei 2016)
Foto 1: Amerikaanse 105mm Howitzer M2 munitiekist (zijkant). Uit een schuur Zandstraat 46 in Montfort.
Foto 2 en 3: Bren Carrier tracks. 2 schakels van een Britse BREN Carrier. Veestraat 9 in Montfort.
Bandages Gauze Roller Plain Steralized. (april 2016)
Foto 1 t/m 4: Amerikaanse doos met 12 stuks bandages.
Schenkingen uit Montfort. (november 2013)
Foto 1: Britse Jerkin laat model.
Foto 2: Het huis waarin Christelijke lijstjes deze hingen werd tijdens de bombardementen op Montfort grotendeels verwoest en deze lijstjes bleven als één van de weinige items in de woning ongeschonden. Geborduurde teksten met wassen figuren.
Foto 3: Oliekannetje
Foto 4 en 5: Olietrechter gestempeld D&W 1944 ^. Door de vorm kon men hierin een jerrycan gekanteld in zetten om te legen.
Foto 6: Olievat 200 liter
Kistje met munitie uit Slek (Echt). (april 2013)
Foto 1: Kistje (met tekst "Korstlooze Kaas") met clips, losse patronen en K-43 magazijn.
Britse .303 munitie clips, US .30 AP, Franse 8mm Lebel, Duitse K98 exercitie en 9mm Export, Nederlandse 6,5mm Hembrug.
Foto 2: K-43 magazijn
Foto 3: Mauser Export 9mm x 25
David Clare bezoekt in 2010 het Roerdriehoek museum.
Hier ziet hij een foto van zijn vader Sgt Paul W. Clare, "C" Co. 58th Armored Infantry Battalion, 8th Armored Division, hangen. Zijn vader heeft hier in de Roerdriehoek gevochten en op de Linnerheide zijn beste vriend SSgt Burns voor zijn ogen zien sneuvelen. Hij besluit het Ike jacket van zijn vader aan het museum te schenken.
Foto 1: Ike jacket van Sgt Paul W. Clare, US vlag, Garrison cap Glider Infantry (tijdens opleiding)
Foto 2: Manual Aircraft and Surfacecraft Recognition, Manual Allied Landingcraft and Ships Recognition
Foto 3: Manual Aircraft and Surfacecraft Recognition, Manual Allied Landingcraft and Ships Recognition